Jdi na obsah Jdi na menu

Gastronomie

8. 5. 2021

Španělska Kuchyně

Španělská kuchyně je ovlivněna stravováním Arabů a Židů, kteří žili na Pyrenejském poloostrově ve středověku, stejně jako kulinářským uměním „nového světa“ (viz mnohasetleté španělské koloniální panství v Americe) a na severu i francouzskou kuchyní. Existují jídla typická pro celou zemi, byť jsou v otázce stravování mezi jednotlivými španělskými regiony samozřejmě rozdíly.

Podobně jako jinde ve Středomoří se tu velmi hojně užívá olivový olej, jehož je Španělsko největším producentem i konzumentem na světě, a také další charakteristické součásti jižanské kuchyně: česnek, cibule, rajčata, paprika... Ke španělské kuchyni neodmyslitelně patří zeleninové saláty. Vlivu Arabů lze přičíst používání koření jako šafrán a římský kmín, rozšíření medem slazených sladkostí či přidávání ovoce a mandlí do nejrůznějších jídel.

Španělské stravovací zvyklosti se výrazně liší od našich. Snídaně není příliš důležitá. Hlavním jídlem dne je oběd, který má často několik chodů. Podává se ale až mezi 13:30 a 16. hodinou. Po obědě následuje siesta, odpočinek, během něhož je neslušné např. dojednávat pracovní schůzky. Tomu odpovídá většinou i pracovní doba. Večeře už je lehčí, ale nezačíná dříve než ve 21 hodin, výjimkou není ani 23. hodina!

V restauraci je potřeba dávat pozor, zda je v ceně zahrnuta DPH ve výši 7 % (IVA incluido / no incluido). Cenově výhodné jsou tzv. menú del día, která se skládají z několika chodů.

Jídlo

Jamón serrano – sušená šunka. Přívlastek serrano naznačuje, že se sušila v horách. Dnes je horský vzduch často nahrazen umístěním v nějakém sklípku. Noha zabitého prasete (kýta) se nechá několik dní v mořské soli, potom se sůl odstraní a šunka se pověsí na místo s předepsanou teplotou a vlhkostí, aby dozrála.

Podle typu šunky se může nechat sušit až dva roky. Sušení šunku utěsní, proto může viset ze stropu španělských barů, aniž by bylo kolem ní hejno much. Jde o jakousi španělskou verzi parmské šunky.

Jamon Serrano – Providerin

Paella – nejslavnější španělské jídlo je založené na rýži, jejíž pěstování přinesli do země Arabové. Pochází z Valencie, ale dělá se po celé zemi v mnoha variantách. Název paella označoval původně pánev se dvěma držadly, na níž se jídlo připravuje.

Do pánve s rýží se přidává nejčastěji kuřecí maso nebo mořské plody, dále zelenina (cibule, česnek, rajčata, papriky), z koření zejména šafrán, pokud je k dispozici. Dnes je šafrán kvůli vysoké ceně často nahrazován barvivem a mletou paprikou. Chutě všech surovin se vstřebají díky dlouhému vaření na mírném ohni.

Letní španělská paella s krevetami | Hello Tesco

Tortilla espaňola – národní jídlo, omeleta ze syrových brambor, vajec a cibule. Často se servíruje studená.

Tortilla Española

Gazpacho – hustá studená polévka, rozmačkaná směs rajčat, papriky, česneku, cibule, strouhanky, citrónu a oleje.

Easy Vegan Gazpacho Soup Recipe

Pescado, mariscos – ryby a mořské plody. Jedí se všude, po celé zemi jsou velmi oblíbené, ale nejlepší jsou samozřejmě přímo na pobřeží.

Estos son los elementos minerales que hacen esenciales al pescado y al  marisco

Churros con chocolate – podlouhlá kobliha smažená ve vrstvě oleje (a tedy hodně mastná), která se namáčí v čokoládě.

File:Chocolate con churros en Barcelona.jpg - Wikimedia Commons

Flan – dezert podobný francouzskému crême caramele. Jedná se o koláč z křehkého nekvašeného těsta, na němž je otevřená vrstva pudinku.

Creamy Caramel Flan Recipe: How to Make It | Taste of Home

Turron – mandlová nebo oříšková pasta s medem, skořicí a piniovými oříšky.

Turrón aneb Vánoce na španělský způsob | i60.cz

Pití

Káva – bývá silná a Španělé jí dávají přednost před čajem. Vynikající je také „café con leche“, tedy káva s mlékem, která se podává ve větším hrnku s velkým množstvím mléka.

Café con leche descafeinado - Gastronomía Vasca: Escuela de Hostelería Leioa

Horchata – studený mléčný nápoj z mandlí nebo tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého.

Horchata Recipe {Best Mexican Drink!} - Cooking Classy

Víno – se pije běžně a hodně i k jídlu. Zdejší vína jsou silná díky slunnému klimatu. K dostání je řada velmi levných stolních vín („vino de mesa“), která se dováží i do ČR), ale i dražších a lepších vín. Nejkvalitnější jsou vína z kraje La Rioja na severu země (označení „DOC“). O stupeň níže jsou vína se značkou „DO“.

Španělská vína | RESTAURACE Stará celnice

 

Sangría – vinný a ovocný punč s nevelkým množství alkoholu a někdy přímo s nakrájenými kousky ovoce.

Domácí Sangria (nápoj) – COOP Club

Vermouth-je v současné době jedním z největších trendů ve Španělsku, kde se ve velkých městech objevují specializované vermutové tyče, kavárny vytvářející vlastní domácí verze ve velkých skleněných nádobách a hotely organizující vermutské party, doplněné o nibbles a živou hudbu. Vermut je typ sladkého vína obohaceného o víno a pochází v červené nebo bílé, ale nejčastěji červené. Ve Španělsku je podávaná rovně a obvykle je spárována s olivou nebo plátkem pomeranče. Říká se, že jde dobře s malými rybími talíři tapas, jako je boquerones (malé nakládané ančovičky). Vermouth je opilý ´ a la hora del vermut´´- doslovně" v hodině vermutu "nebo kolem poledne jako typ aperitivu před hlavním jídlem dne.

How to Drink Vermouth | Tasting Table